Helsingin baanaverkoston rakentamisvauhti on tuplattava!

Helsinki on jo monella tapaa edelläkävijä kestävässä liikkumisessa, mutta kehitystä täytyy jatkaa, jotta kävely, pyöräily ja joukkoliikenne olisivat aidosti houkuttelevampia vaihtoehtoja kuin yksityisautoilu. Lisäämällä pyöräteitä ja kehittämällä jalankulkijoiden ja joukkoliikenteen olosuhteita, koko kaupunki hyötyy – niin ympäristön, liikenteen sujuvuuden kuin kansanterveydenkin kannalta.


Vähemmän autoja, sujuvampi liikenne


Yksi yleinen harhaluulo on, että lisääntyvät pyörätiet ja kävelykadut vaikeuttaisivat liikennettä. Todellisuudessa käy päinvastoin: kun ihmisillä on turvallinen ja miellyttävä tapa liikkua ilman autoa, yhä useampi jättää auton kotiin. Tämä puolestaan vähentää ruuhkia ja tekee autoilusta sujuvampaa niille, jotka sitä todella tarvitsevat.


Helsinki on tiivis kaupunki, jossa moniin paikkoihin on mahdollista liikkua nopeasti ilman autoa. Jos kävelystä, pyöräilystä ja joukkoliikenteestä tehdään ensisijaisesti helpoin ja mukavin vaihtoehto, liikennejärjestelmä toimii tehokkaammin ja vähentää turhaa yksityisautoilua.


Parempi kansanterveys ja hyvinvointi


Kun kävely ja pyöräily ovat helppoja ja turvallisia vaihtoehtoja, ihmiset liikkuvat enemmän. Tämä vähentää elämäntapasairauksia, kuten ylipainoa, diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja, mikä keventää terveydenhuollon kuormitusta ja parantaa ihmisten elämänlaatua. Lisäksi säännöllinen liikkuminen parantaa mielenterveyttä ja vähentää stressiä.


Pyöräily on myös taloudellisesti kannattavaa. Yksityisautoilu on kallista niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin, kun huomioidaan polttoainekulut, tiet, pysäköintitilat ja päästöt. Siksi kaupungeissa tulisi aktiivisesti panostaa vaihtoehtoihin, jotka ovat edullisempia, terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä.


Helsinki ei ole Amsterdam, mutta voisi olla!


Monet eurooppalaiset kaupungit, kuten Kööpenhamina ja Amsterdam, ovat panostaneet määrätietoisesti pyöräilyn edistämiseen, ja tulokset puhuvat puolestaan: liikenne on sujuvaa, ihmiset voivat hyvin ja kaupungit ovat viihtyisiä. Helsinki voi ottaa oppia näistä esimerkeistä ja kehittää pyöräilyverkostoaan kunnianhimoisesti.


Jotta yhä useampi valitsisi pyörän tai kävelyn, tarvitaan lisää hyvin suunniteltuja pyöräteitä, turvallisia risteyksiä ja kaupunkitilaa, joka tukee kevyen liikenteen sujuvuutta. Samalla joukkoliikennettä on kehitettävä niin, että se tukee kävelyä ja pyöräilyä osana matkaketjuja.


Helsingin kannattaa investoida pyöräteihin ja kevyen liikenteen kehittämiseen – se on sijoitus sujuvampaan liikenteeseen, terveempään kaupunkilaiseen ja viihtyisämpään kaupunkiympäristöön. Tulevaisuuden Helsinki on kaupunki, jossa jokainen voi liikkua helposti, turvallisesti ja kestävästi.